PinterEDU edukacija

edukacijski portal

Plivati ili potonuti u financijskom moru

20131123-104118.jpg

Tekst originalno objavljen na blogu Poslovnog savjetnika

Ako naslov ovog članka promijenimo u odabir između alternativa A ili B moj odgovor bio bi C. Želimo li dakle za tvrtku koju vodimo izabrati pravu opciju u njenom financijskom opstanku, ali i napretku razmišljati ćemo van okvira.

Što bi bio okvir?

Danas prevladava mišljenje kako poslovne banke nisu zainteresirane za kreditiranje proizvodnje i financiranje programa restrukturiranja. No kako to obično biva, pola istine ima u tome, a pola u činjenici da su do tih banaka došli loši poslovni planovi. Ako razmišljamo u okviru optužiti ćemo bankare da nemaju sluha za poduzetništvo, a ako smo van okvira onda ćemo razmišljati i korak ispred bankara i pripremiti se da im kvalitativno i kvantitativno dokažemo kako baš naš projekt zaslužuje financiranje, a da smo mi osobe koje jamčimo povrat sredstava i uredno plaćanje rate i kamate banci.

S bankarima strpljivo

Ako podnosite kreditni zahtjev oboružajte se strpljenjem i angažirajte poslovnog konzultanta. Dobar poslovni konzultant osigurati će ne samo da vaš zahtjev bude kvalitetno napisan i prezentiran već će i temeljito snimiti situaciju u vašoj tvrtci. Iz iskustva nas konzultanata mogu potvrditi da se nakon provedene revizije poslovanja poduzetnika otkrije toliko mogućnosti za uštede da se njima višestruko može pokriti cijena konzultanta i ostali troškovi dobivanja kredita.

Svom konzultantu trebate vjerovati i poput odvjetnika otkriti sve svoje poslovne tajne. Sve što prešutite vrlo je vjerovatno da će otkriti bankari, a time nepotrebno štetite sebi i ugledu konzultanta koji vam u dobroj vjeri želi pomoći.

Mijenjanje je dobar znak

Česte su i situacije nakon predaje kreditnog zahtjeva da po zahtjevu banke dosta toga treba mijenjati. Poduzetnici to znaju doživjeti kao signal da neće dobiti kredit i žele obraniti svoj početni stav, a tek tada i takvim stavom bankarima šalju loše signale. Uostalom, kada bi vaš projekt i poslovni plan bili ocijenjeni loše odgovor banke bio bi vrlo brzo negativan. Sve dok vas bankari traže dopune i promjene sadržaja i dokumentacije to su dobri signali koji govore o tome da banka vidi smisao u vašem projektu i želi vam dati novac i da vas temeljitom analizom želi upoznati kao partnera.

Vrijeme je za ronjenje

Protumačimo li to kroz naslov ovog članka to bi značilo da ako danas nisu vremena za plivanje i obaranje rekorda u financiranju tvrtki, ne moramo zbog toga potonuti i propasti. Alternativa bi bila opcija C koja bi značila da možemo i roniti, a to podrazumijeva dobru prilagodbu poduzetnika za nemirno financijsko more. Kisik koji nam je za ronjenje potreban dat će konzultanti koji će vas spasiti od potonuća i pokazati vam pravi smjer.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

Informacije

This entry was posted on 23. studenoga 2013 by in Blogovi za lidere, Konzultantska iskustva.
%d bloggers like this: