PinterEDU edukacija

edukacijski portal

Hoću bespovratnu potporu odmah!

Jedno od najčešćih pitanja koje kao konzultant dobivam odnosi se na mogućnosti dobivanja različitih potpora za poslovanje. Svakom poduzetniku posebno su interesantne bespovratne potpore. Ako sada na stranu stavimo mogućnosti koje nude EU fondovi, zanimljivo nam je proučiti što se može dobiti od naših potpornih institucija. Ove godine bio je aktualan “Poduzetnički impuls” Ministarstva poduzetništva i obrta.

Prema informacija iz HAMAG-a glavni program unutar navedenog Poduzetničkog impulsa, a koji je poduzetnicima bio i najzanimljiviji, bio je Program jačanja poslovne konkurentnosti poduzetnika i obrtnika. Već u ljeto je zatvoren zbog iskorištenja sredstava. Oko 71,5 milijuna kuna je prema objavi HAMAG-a plasirano u taj program, a zadnje prijave datiraju iz svibnja.

Upit za ove potpore konzultanti primaju i danas, a kad nekome odgovorim da je dotični program završio slijedi razočaranje. No, osim alternative kroz neke druge vidove financiranja važno je napomenuti da je sam čin financiranja nekog projekta samo jedna od poslovnih faza. Kvalitetna priprema uključuje sveobuhvatno planiranje kroz poslovni plan i različite pripremne radnje koje moraju biti gotove prije nego se traže i osiguraju financijska sredstva. Dakle, pripreme za novi Poduzetnički impuls, u obliku kakav je ove godine ili nekom novom za iduću godinu, počinju već sada. Preporuka je svima da pogledaju javnu objavu tvrtki koje su dobile ovu potporu na stranicama Hamag Invest-a i vide koliko je njihovo poslovanje slično poslovanju tih tvrtki.

Znatan broj ovogodišnjih dobivenih potpora blizu je maksimalnog iznosa od 1,4 mil kn što govori o tome da je takva potpora puno više od simboličnog iznosa i dostatna je za planirani razvoj poslovanja. Broj prijava je bio višestruko veći i svi oni koji su imali svoje projekte isplanirane prije objave natječaja mogli su odreagirati na vrijeme.

Za jednu od tvrtki koja je dobila sredstva, a za koju sam pisao zahtjev, mogu potvrditi da su još u godini prije isplanirali točno što im treba za razvoj poslovanja, a u pitanju su bila dva nova stroja, za koja su dobila 50% sredstava. To im je omogućilo da umjesto da sve utroše na kupnju strojeva, investiraju u daljnji razvoj proizvodnje. Sve su popratili sa poslovnim planom u kojem su pokazali koristi ulaganja u kupnju tih strojeva i efekte na rast prodaje u narednim godinama. Ista priča vrijedi i za druge klijente s kojima smo moji kolege i ja radili i asistirali im pri dobivanju ovih potpora.

Dakle planirajte dugoročno, pretvarajte svoje ideje u projekte i iznenadit ćete se koliko je lakše tražiti financijsku potporu vašem poslovanju.

Tomislav Pinter

certificirani konzultant HAMAG Invest-a

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

Informacije

This entry was posted on 04. rujna 2013 by in Blogovi za lidere, Konzultantska iskustva.
%d bloggers like this: