PinterEDU edukacija

edukacijski portal

Dr Jekyll and Mr Hyde

Nakon što sam proteklih nekoliko dana održao zanimljive sastanke s više malih i srednjih poduzetnika ne mogu se oteti dojmu da živimo u paralelnim svjetovima i pokušavamo sjediti na dva stolca istovremeno. “Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde” odigrava se u mislima svakog drugog hrvatskog poduzetnika.
Navedeni sastanci koje sam održao zajedno s mojom kolegicom Valentinom Salaj, stručnjakinjom za porezno i poslovno savjetovanje, bili su sadržajno zanimljivi i uspješno smo dogovorili suradnju. I to je dobra strana i ponosan sam što ću svojim iskustvom pomoći odvažnim poduzetnicima u razvoju njihovih poslovnih ideja i širenju njihovih poslova.
Pretpostavljam da se može pogoditi koja je strana ipak bila manje dobra. S nevjerojatno puno energije naši su poduzetnici u stanju okrenuti temu i
diskutirati o preprekama na koje nailaze u svom poslovanju. Na prvom im je mjesto naravno državni aparat u najširem smislu, a u posljednje vrijeme na tapeti je i EU. Za državu kažu da je i dalje dobro nekog znati pa ide lakše, a za EU da previše traže. I naravno i jedni i drugi premalo daju.
A kakav bi to bio poslovni užitak kad bi barem na koji dan stavili na stranu sve ono na što nemožemo utjecati i sve ono na što nemoramo utjecati.
Posvetiti se svome poslu kao što s veseljem prianjamo svojim hobijima vikendom, uživati u nerazmišljanju o poslu kao kad smo na morskoj plaži ili kad se igramo s našom djecom.
Siguran sam da je upravo takvo poslovno razmišljanje pomoglo da kolegica i ja osiguramo nove poslove.
Možda izrada investicijske studije u jednom slučaju i restrukturiranje kreditnih obveza i poslovno savjetovanje u drugom slučaju i nisu na prvi pogled nešto što će im uljepšati život, ali osmijeh na licu poduzetnika nakon što smo im objasnili koja je naša uloga govori dovoljno. To je osmijeh ljudi koji su sebe ponovo vidjeli u njihovom poslu, u onome što vole, a ne u papirima i zahtjevima koje ne razumiju.
U jednom slučaju odmah smo i prešli na detalje našeg angažmana a nije se ni postavilo pitanje cijene naših usluga. Takvo povjerenje ćemo zasigurno nagraditi ne samo povoljnijom cijenom, nego i posebnim zadovoljstvom što možemo surađivati s takvim partnerima.
Dakle kad osjetite da igrate uloge Jekyll and Hyde-a nastavite s onim u čemu ste dobri, a za ostalo nazovite konzultante. Po cijeni lokalnih poziva. 🙂

20120928-125815.jpg

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

Informacije

This entry was posted on 28. rujna 2012 by in Konzultantska iskustva.

Navigacija

%d bloggers like this: